MEER BOS THEATERPRODUCTIES
logo DE VERLEIDERS

DOOR DE BANK GENOMEN:
10 JAAR LATER
DOOR DE BANK GENOMEN: 10 JAAR LATER

In 2014 verrasten DE VERLEIDERS vriend en vijand met een ongekend scherpe aanval op het geldstelsel en de banken. Verbijsterde bezoekers, uitverkochte zalen, een Burgerinitiatief “Ons Geld”, plenaire bespreking in de Tweede Kamer en een drie jaar durend onderzoek door de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid dat uitmondde in een lijvig rapport: “Geld en Schuld”. Er was een steen in de vijver gegooid….

Is er iets veranderd? Jazeker. Heel veel.

Het is erger geworden. Veel erger. Dus komt er een onvermijdelijk vervolg. Door de bank genomen: 10 jaar later.

De gelddrukpersen van commerciële én notabene Centrale Banken draaien overuren. In acht jaar tijd is de geldhoeveelheid verdubbeld. Rentes daalden tot nooit eerder vertoonde negatieve waarden. Geld werd gratis.

Geld werd gratis? Voor iedereen? Nee. Voor de rijkste 0,01% die in die acht jaar hun vermogens zagen vertienvoudigden. Via aandelenbeurzen en vastgoedprijzen.

Gratis geld? Voor de overheid. Ja. Na decennia van snoeiharde bezuinigingen is er opeens geld te over. Miljarden aan steunpakketten en stikstofmaatregelen strooit Den Haag uit over het land. Geleend weliswaar, onze kinderen dienen dit terug te betalen, maar toch.

Gratis geld? Voor ons? Nee. Wij, u en ik, merken dat alles duurder en duurder wordt. Wonen is niet meer van één inkomen te betalen. Energie onbetaalbaar. Spaargeld verdampt. Torenhoge inflatie.

En dan nog iets dat u moet weten. Een nieuw geldstelsel dat uw leven en burgerschap finaal zal veranderen. CBDC. Central Bank Digital Currency. Waarmee de overheid al uw bestedingen op afstand kan monitoren en oormerken. Een onontkoombare geldwisseltruc waarvan je nekharen overeind gaan staan.

Door de bank genomen: 10 jaar later geeft een kritische blik op deze verbijsterende ontwikkelingen in een twee uur durende rollercoaster aan feiten, analyses, grafieken en mini-colleges.

Je lacht je gek.

CREDITS

Producent: Inge Bos
Regie: Leopold Witte
Script: George van Houts

Voor het script is gebruik gemaakt van bronnen als: Stichting Ons Geld, Follow The Money, Thomas Bollen, Arno Wellens, Van wie is ons geld van Mahir Alkaya, Ons geld is stuk van Gebroeders Slagter, Geld en schuld: De publieke rol van banken van WRR. Websites: ECB, BIS, FTM, SFL, Nederlandse Bank

Met: Pierre Bokma/Dick van den Toorn*, Victor Löw, George van Houts, Adam Kissequel en Linde van den Heuvel
Decorontwerp: Michiel Voet
Lichtontwerp: Uri Rapaport
Geluidsdecor: Robert van Delft
Kostuumontwerp: Dieuweke van Reij
Met dank aan: De 110.000 bezoekers van Door de bank genomen - deel I

*Pierre Bokma en Dick van den Toorn wisselen hun rol.

SPEELLIJST

De kaartverkoop verloopt via de website van het theater.Wijzigingen voorbehoudenUntitled Document
WOMEN INC DE VERLEIDERS - de podcast Koop je tickets voor DE VERLEIDERS FEMALE
Copyright © 2022 - 2023. Bos Theaterproducties | Webrealisatie: Webwurm Webdesign | Privacyverklaring